Grote Kerk

Bouwtekeningen van de Restauratie van de Grote Kerk van Breda (2017 tot nu)

 

Het project “eerstlijnsconservering van de Bouwtekeningen van de Restauratie van de Grote Kerk van Breda begin 20e eeuw” voor het Stadsarchief Breda is een langlopend project, het loopt sinds 2017. Dit project omvat eerstelijnsconservering en verpakken van een enorme hoeveelheid bouwtekeningen op diverse soorten papier, blauwdrukken en calques.

 

Het archief is lang opgeslagen geweest in een ruimte in de grote kerk van Breda en daarna overgebracht naar het Stadsarchief Breda. Door de opslag in de kerk is er vochtschade ontstaan en er is veel vuil op de tekeningen. De tekeningen zijn opgevouwen of opgerold bewaard in prentendozen of rollendozen. De grootste tekeningen zijn wel 4 x 2 meter. 

Foto onder: rollen tekeningen en calques opgeslagen in dozen


 

Dit archief was een hele uitdaging voor ons, een van de vele vragen was: hoe kun je honderden opgerolde calques vlakken en hoe berg je de grote stukken zodat ze veilig vervoerd kunnen worden naar de digitaliseerder en ze stabiel geborgen zijn voor de toekomst.

 

Grote formaten 

Het hanteren en restaureren van de grootste formaten vroeg veel aandacht. Gelukkig heeft het restauratie atelier van het archief grote tafels en konden we met 2 personen de grotere stukken hanteren. Deze groot formaat tekeningen waren opgevouwen bewaard en hadden vooral schade op de kruising van de vouwen. Deze hebben we gerestaureerd met stevig Japans papier en stijfsel. Daarna zijn de tekeningen op rol bewaard, dat wil zeggen enkele tekeningen zijn bij elkaar opgerold en geborgen in grote vellen zuurvrij papier en dichtgebonden met archief lint. 

Foto onder: Jessica en Chika met een groot formaat houtskooltekening, uitgevouwen en na eerstelijnsconservering opgerold.  (Foto en video: Marjet Zondag, Stadsarchief Breda)



Vochtsandwitch

Sinds herfst 2018 zijn wij druk bezig met het vlakken van opgerolde calques, blauwdrukken en tekeningen met een voor ons nieuwe methode: een vochtsandwich voor meerdere stukken tegelijk die het mogelijk maakt om in een beperkt tijdsbestek veel opgerolde stukken tegelijk te kunnen vlakken.

Video onder: Jessica en Maik aan het werk met de vochtsandwich



Prachtig tekeningen en gebruikssporen 

Wat het archief voor ons ook bijzonder maakte waren de prachtige houtskool tekeningen, vaak van objecten op ware grote. Er waren ook tekeningen waar bijvoorbeeld de gebrandschilderde ramen ingekleurd waren met waterverf. Kleine kunstwerkjes.

 


Het archief bevatte ook veel gebruikssporen, dit varieert van punaisegaatjes waarmee de betreffende tekening aan de muur van de werkplaats heeft gehangen, tot een afdruk van een schoenzool op de achterkant van de tekening. We vonden zelfs een afdruk van een mug op een blauwdruk die tijdens het proces van vervaardiging van de blauwdruk daar per ongeluk op recht is gekomen.

Foto's onder: de afdruk van een mug een een in de kantlijn gekrabbelde tekening.






Stedelijk Museum Breda 

Een deel van het project hebben we uitgevoerd in het Stedelijk Museum Breda in het kader van de tentoonstelling Collectie Lab (begin 2018).  Wij hadden een voor deze tentoonstelling een speciaal gemaakt klein atelier tot onze beschikking wat in open verbinding was met de zaal. Zo kon het publiek naar onze werkzaamheden kijken en vragen aan ons stellen. Dit was een nieuwe ervaring voor ons en het was erg leuk en voor ons ook leerzaam!