Nieuws

September 2020

Na de lockdown konden wij gelukkig begin juni weer veilig aan het werk op het Regionaal Archief Tilburg. Dit keer voor de eerstelijnsconservering van een aantal archieven van dorpsbesturen.


Lees hierover de blog van het Regionaal Archief Tilburg!Mei 2020

Wij zijn al jaren enthousiaste gebruikers van Tengucho papier van Hidaka Washi uit Japan. Deze papiermaker komt uit de province Kochi waar nog steeds veel Japans papier wordt gemaakt. Yukina komt ook uit deze provincie en heeft een paar jaar geleden een bezoek gebracht aan meneer Chinzei van Hidaka Washi. Onlangs verscheen er een artikel in de New York Times over het gebruik van het dunste Tengucho papier van Hidaka Washi (1,6gr/m2).

Klik hier om het artikel te lezen.


............

Mei 2020 

Ons project bij het Stadsarchief Breda heeft maar een korte tijd stil gelegen vanwege de Corona maatregelen. Maar het archief en onze restaurator Jessica Snoeij vonden gauw een oplossing: Jessica heeft het restaureren van de bouwtekeningen van de restauratie van de Grote Kerk te Breda voort kunnen zetten in haar eigen atelier! Het stadsarchief Breda heeft een tekst gepost op hun facebook pagina met veel mooi foto’s van het archief gemaakt door Jessica. Om dit te bekijken, klik hier en kijk op 12 mei. 


............


Stadsarchief Utrecht (maart 2019 - augustus 2019) 

We zijn blij om weer terug te zijn in Het Utrechts archief! Dit keer voor een Metamorfoze project: eerstelijnsconservering van het oude gedeelte van het Stadsarchief (1122-1577). 

Een van de interessante aspecten van dit project is, naast dat het een heel oud archief is, de plm 35.000 Acquitten (10cm x 15cm of kleiner). Deze strak opgerolde kwitanties zijn sinds ze in de 16eeeuw verpakt zijn, niet meer open geweest! Deze rolletjes worden door ons gevlakt en opnieuw verpakt en daarna beschreven door een medewerker van het Utrechts Archief, en uiteindelijk gedigitaliseerd. Het is echt bijzonder om die rolletjes als eerste sinds 400 jaar, open te mogen maken!


................
Verzetsmuseum Amsterdam (okt 2018 – juni 2019)


Het Metamorfoze project voor het Verzetsmuseum Amsterdam is afgerond. Het gaat hier om de particuliere archieven uit de oorlog die te maken hebben met het verzet. Het is een bijzonder divers archief met dagboeken, fotoalbums, brieven, plattegronden, veel foto’s en diverse 3D materialen zoals medailles, borduurwerken, petten, armbanden, etc etc... Naast eerstelijnsconservering van het archief hebben we ook de meer dan 1400 3D materialen en foto’s uit het archief gelicht en een passende berging hiervoor gevonden
..............
Stichting Omroep Muziek (september 2018 - mei 2019)

Voor Stichting Omroep Muziek (SOM) in Hilversum hebben wij een bijzonder Metamorfoze project afgerond. Het project ging over de collectie bladmuziek en de daarbij behorende liedteksten uit de tijd rond de 2eWereldoorlog dat gecomponeerd en gespeeld werd voor de radio. Voor dit project hebben twee vrijwilligers van de SOM onder onze begeleiding mee gewerkt. Het leuke is dat deze muziek nu al online staat op de website Muziekschatten. https://www.muziekschatten.nl

..............
Bouwtekeningen van de Restauratie van de Grote Kerk van Breda 

Het project “eerstlijnsconservering van de Bouwtekeningen van de Restauratie van de Grote Kerk van Breda begin 20eeeuw” voor het Stadsarchief Breda loopt nog steeds (2019).  Een deel van het project hebben wij uitgevoerd in het Stedelijk Museum Breda, zodat publiek het restauratie-proces kon bekijken. Het was nieuw voor ons, deze interactie met het publiek, maar het was erg leuk om vragen over ons werk te beantwoorden!


Sinds herfst 2018 zijn wij druk bezig met het vlakken van calques, blauwdrukken en tekeningen met een nieuwe methode voor groot formaten: “vochtsandwich", die al gebruikt wordt in het Archief Leiden en Omstreken en het Stadsarchief Amsterdam. Bijzonder in dit archief zijn de tekeningen op ware grote van soms wel 2m x 4m! 

...............
November 2017

Archief van Helmut Salden (Museum Meermanno)

Voor Museum Meermanno zijn we inmiddels gestart met de eertselijnsconservering en verpakking van het persoonlijk archief van de grafisch ontwerper Helmut Salden (20-2-1910 / 2-1-1996). Dit interessante archief is zeer divers van samenstelling. Het bestaat onder andere uit boekomslag-ontwerpen, letter-ontwerpen, tekeningen en schetsen, foto’s en negatieven. We zijn dan ook zeer vereerd dat wij aan dit bijzondere project mogen werken!
...............
Oktober 2017

Opdrachten Stadsarchief Breda

Na de eertselijnsconservering van een deel van het Politiearchief Breda starten we binnenkort in het Stadsarchief Breda met het project eerstelijnsconservering van bouwtekeningen en foto’s van het Archief van de Restauratiecommisie van de Grote Kerk. Een heel uitdagend en spannend project!


...............
September

Joana’s Wereldreis


Om het eerste deel van Joana’s bijzondere reis via Rusland, Mongolie naar Japan te volgen; lees haar 'journal' op haar mooie website: http://www.trincaruvas.com.

................
Augustus

Artikel in Leeslint

Er is een interessant artikel verschenen in Leeslint, het periodiek van Museum Meermanno. Het artikel gaat over het familiearchief van Westereenen, Meerman en Van Damme. De eerstelijnsconservering van dit archief was een Metamorfoze project waar wij met veel plezier aan hebben gewerkt!  Klik hier voor de digitale versie van het blad  Leeslint.

................
Juni 2017


Wereldreis Joana

Binnenkort gaat Joana’s lang gekoesterde wens in vervulling: zij gaat een wereldreis maken en zich daarna vestigen in haar geboorteland Portugal.

Yukina en Maik zijn heel blij voor Joana, maar zullen haar als vriendin en collega heel erg missen!  Ruim 7 jaar hebben we samengewerkt, waarvan 4 jaar aan de opbouw van ons bedrijf DP Conservation.Wij wensen Joana een heel goede en bijzondere reis en hopen haar in de toekomst te gaan bezoeken in Portugal!

Yukina en Maik zullen DP Conservation samen gaan voortzetten.
Vanwege het vertrek van Joana en de toenemende hoeveelheid werk zullen wij op projectbasis ondersteund worden door verschillende collega’s:

Chika Ito komt net als Yukina uit Japan en heeft gewerkt voor verschillende restauratieateliers zowel in Nederland als in Amerika als restauratie-assistent. Chika heeft ook veel ervaring met het inlijsten van kunst en heeft gewerkt voor Museum Boijmans van Beuningen en het Stedelijk Museum Amsterdam.  Naast deze werkzaamheden is Chika kunstenares en werkt veel met papier: http://www.chikaito.com.

Op dit moment werkt Chika samen met ons aan een project voor het Regionaal Archief Tilburg.

Annet Doves is boek- en papierrestaurator heeft een eigen atelier in Haarlem (Doves Papierbehoud). Ze werkt ook op locatie voor verschillenden instellingen waaronder de Universiteitsbibliotheek van de VU. Annet werkt nu met ons samen aan een project voor het Museum Meermanno te Den Haag.

Mascha van Hout werkt al enige tijd als vrijwilliger voor het Regionaal Archief Tilburg. Daarnaast rond ze momenteel de avondopleiding boekrestauratie in Hilversum af. In het najaar zal Mascha met ons meewerken aan een project voor het Regionaal Archief Tilburg.

...............
April 2017

In april zijn wij gestart met het Metamorfoze project eerstelijnsconservering van het familiearchief  Meerman, Van Westreenen en van Damme voor  Museum Meermanno. Het is een mooi en bijzonder archief om aan te werken op een mooie, bijzondere plek; het prachtige koetshuis van het museum met koffiepauzes in de mooie historische binnentuin!......................
Februari 2017

Regionaal Archief Tilburg

In februari zijn we in Tilburg gestart met een volgend project, eerstelijnsconservering van vier notariële archieven. Het bijzondere aan dit project is dat de werkzaamheden gebeuren in samenwerking met een groepje vrijwilligers. De vrijwilligers werken door ons aangestuurd, mee aan het project. Om de vrijwilligers kennis te laten maken met verschillende facetten van eerstelijnsconservering konden zij meedoen aan een door ons gegeven workshop. Lees meer over de workshop en over onze presentatie eerstelijnsconservering hieronder.


.......................
December 2016

Presentatie en workshop voor het Regionaal Archief Tilburg

In het kader van de Kennisdeelsessies van het Regionaal Archief Tilburg (RAT) hebben wij als DP Conservation een presentatie gegeven over eerstelijnsconservering van archieven. Deze presentatie was voor geïnteresseerde medewerkers en voor de vrijwilligers van het archief. Het was leuk om te merken dat hier veel belangstelling voor was.Voor meer informatie over deze dag klik op: http://www.regionaalarchieftilburg.nl/home/blog-detail/algemeen/2016/12/23/een-dag-kennisdelen-over-archiefbehoud/

Aansluitend op de presentatie hebben wij een workshop gegeven voor vrijwilligers van het RAT. Na een korte uitleg over papier hebben de vrijwilligers kennis gemaakt met de algemene regels van het veilig werken in het atelier. Daarna is in de praktijk geoefend met eenvoudige eerstelijnsconserverende werkzaamheden. De vrijwilligers waren erg enthousiast en werken inmiddels mee aan ons nieuwe project bij het RAT.

Maik demonstreert het vlakken van een vouw tijdens de workshop.
Archief van de Kapittels van de drie Sinten in Utrecht

Wij zijn erg blij om te kunnen melden dat we sinds december weer terug zijn in het Utrechts Archief! 


Na het afronden van onze werkzaamheden aan het Domkapittel werken we nu aan de archieven van het Kapittel van Sint Marie, het Kapittel van Sint Jan en het Kapittel van Sint Pieter (ofwel de drie Sinten). Deze archieven zijn gedateerd tussen  1500 tot 1800. Het project omvat ongeveer 200 inventarisnummers die geheel of gedeeltelijk in zeer slechte staat zijn.
Wij worden erg blij van zulke projecten! Het is goed om te zien hoe met behulp van onze Remoistable Tissue, zeer beschadigde documenten toch gestabiliseerd kunnen worden en daardoor ook veilig de gedigitaliseerd.

Ernstig schade: voor, tijdens en na behandeling met Remoistable Tissue.
.......................
November 2016

Natuurlijk stond Kamiya in november weer op de Boekkunstbeurs te Leiden met het bijzondere papier van Yukina's vader! Het is zo goed te zien dat er veel belangstelling is voor dit unieke, prachtige, handgeschepte papier.

Yukina en Maik tijdens de beurs.Verder willen we graag melden dat we regelmatig gevraagd worden voor kleinere opdrachten. Deze kunnen we altijd op korte termijn er tussendoor doen. Een mooi voorbeeld hiervan is de eerstelijnsconservering van enkele 19e-eeuwse schetsboeken voor het Nationaal Militair Museum te Soest.

Voorbeeld van een schetsboek van de collectie.


.......................
Augustus 2016


Kapittel van Oudmunster


De digitalisering van het Archief van het Kapittel van Oudmunster is afgerond. De 837 stukken van dit archief van het Utrechts Archief zijn nu online beschikbaar! Van het grootste deel daarvan, 708 inventarisnummers of wel 20.5 meter is de eerstelijnsconservering in 2014 gedaan door DP Conservation. 

Voorbeeld van een geconserveerd en gedigitaliseerd katern.
De vochtschade boven aan het object is gestabiliseerd met Japans papier. 

U kunt hier kijken naar het volledig gedigitaliseerde archief: http://tinyurl.com/hntol3m

Tilburg

In augustus zijn wij begonnen met een project voor het Regionaal Archief Tilburg. Hier doen wij de eerstelijnsconservering van het circa 30 meter grote ' Archief van de Schepenbank Oisterwijk'. Het archief beslaat de periode 1418-1811 en bevat de administratie van de rechtbank en vele andere bestuurlijke zaken uit deze periode van Oisterwijk en enige andere dorpen. Dit project gebeurt in samenwerking met vrijwilligers van het archief. De vrijwilligers ondersteunen de werkzaamheden van DP Conservation. 
.......................
Mei 2016

Domkapittel 

Wij zijn blij te kunnen melden dat het Utrechts Archief ons een grote opdracht heeft gegund. Dit Metamorfoze project gaat om eerstelijnsconservering van de archieven van het Domkapittel. Het archief van 21 meter gaat terug tot begin 14e eeuw. Van rond de 1500 stukken, zijn er ongeveer 100 in zo’n slechte materiële staat dat de raadpleging geblokkeerd is. Een interessante uitdaging voor ons! 

Voorbeeld van een geblokkeerd deel. 
Er is ernstige vochtschade met als gevolg vervilting, schimmel en verkleving van de pagina's. 

Wij werken, net zoals bij het kapittel van Oudmunster, in het restauratie-atelier van het Utrechts Archief. 
Kijk voor meer informatie over dit project naarhttp://www.hetutrechtsarchief.nl/actueel/nieuws/domkapittel

.......................
April 2016

Nationaal Militair Museum

In het voorjaar zijn wij gevraagd door het Nationaal Millitair Museum te Soest om hen te adviseren en te helpen met het voorbereiden van enkele stukken voor de tentoonstelling ‘’100 jaar tanks’’. Het werk diende op zeer korte termijn klaar te zijn en dat is ons gelukt!

Joana aan de slag bij het NMM
Voor meer informatie over de tentoonstelling kijk: 
https://www.nmm.nl/over-het-nmm/nieuws/100-jaar-tanks/


--------------------------
Maart 2016

Riemkappen

Binnenkort beginnen wij aan een project voor het Gemeentearchief Zaanstad. Het gaat hier om eerstelijns-conservering en het verpakken van ruim 200 riemkappen, de grootste collectie in Nederland. Deze bijzondere collectie bestaat uit riemkappen die door de papiermakers als omslag dienden voor een “riem” papier. De riemkap bedekte de bovenzijde van de stapel papier en op deze riemkap stond vaak een afbeelding, een kwaliteitsaanduiding van het papier en de initialen of naam van de maker. Een zeer mooie collectie om mee te werken.


Riemkappen van J. Kool (& Comp).--------------------------
Februari 2016
Regionale kranten 

Onlangs hebben we de eerstelijns-conservering van regionale kranten van het Regionaal Archief Rivierenland te Tiel afgerond. Dit archief bestaat uit leggers van 7 verschillende kranten uit de regio Tiel, Culemborg en Geldermalsen.  Het gaat om kranten uit de periode 1850 tot 1994. We zagen een mooi tijdsbeeld van deze jaren door onze handen gaan.


Joana aan de slag bij het Regionaal Archief Rivierenland.

--------------------------
Oktober 2015

Rijkswaterstaat 

In oktober zijn wij begonnen aan een nieuw project in het Noord-Hollands Archief te Haarlem. Het is een project voor de eerstelijnsconservering en verpakking van 1288 kaarten van Rijkswaterstaat vóór 1850. De collectie is zeer gevarieerd en bevat prachtige,  gekleurde bouw- en ontwerptekeningen van dijken, kerken, scholen etc.


Maik reinigt de verso-zijde van een kaart met roetspons.


--------------------------
September 2015

Open Monumentendag

Tijdens de Openmonumentendag in Utrecht hebben wij in het gebouw van het Utrechts archief aan de Hamburgerstraat, verteld over onze ervaring met de eerstelijnsconservering van het bijzondere, oude archief van Oudmunster. Daarnaast hebben wij bezoekers kunnen laten zien hoe eerstelijnsconservering er uit ziet.


Maik legt de werkwijze bij eerstelijnsconservering uit tijdens Open Monumentendag.  --------------------------
Augustus 2015


Zomer project

Deze zomer hebben wij voor Atlas van Stolk te Rotterdam rond 300 prenten herverpakt in voorbereiding voor digitalisatie. Dit archief is heel bijzonder. Dit bijzondere archief bestaat uit een verzameling van bijna 250.000 prenten, kaarten en tekeningen over de geschiedenis van Nederland, genoemd naar de grondlegger Abraham van Stolk.--------------------------
Juli 2015

Schade-inventarisatie

Voor de Utrechtse Universiteitsbibliotheek hebben we deze zomer een schade-inventarisatie gedaan voor de Bibliotheek van de Sint Gregoriusvereniging. We hebben voor deze 100 meter bibliotheek met veel muziekboeken en bladen geïnventariseerd wat er nodig is om deze bibliotheek te bewaren voor de toekomst.--------------------------
Mei 2015


Welkom Ko!

Vanaf begin april werken Joana en Maik met zijn tweeën aan de projecten. Dit heeft een bijzondere reden want Yukina heeft op 30 April een zoontje gekregen!

Deze prachtige baby heet Ko en Yukina is heel gelukkig met hem.Afronding eerstelijnsconservering “Kloss Handschriften”

Deze week hebben we het project  “Kloss Handschriften” van het Cultureel Maçoniek Centrum Prins Frederik afgerond. Vanwege de op handen zijnde verhuizing van het CMC was het niet mogelijk dit project op locatie te doen. We hebben deze keer met veel plezier in ons atelier in Doorn gewerkt. Het was een mooi en interessant archief om mee te werken met veel bijzondere stukken!

Deel van het archief is verpakt en klaar voor transport naar de digitaliseerder.

Werktafel tijdens eerstelijnsconservering.
Kohlbrugge Collectie

Aansluitend op onze vorige project zijn we nu begonnen op de Universiteitsbibliotheek in Utrecht met de eerstelijnsconservering van de “Kohlbrugge Collectie”.  Het gaat hier om het archief van de theoloog H. F. Kohlbrugge (1803-1875). Het betreft een zeer divers archief dat bestaat uit gebonden materiaal, portefeuilles, cahiers, losse stukken, brieven, foto’s en afbeeldingen. We werken voor dit Metamorfoze project op locatie, dus in het bijzondere gebouw van de Universiteitsbibliotheek Utrecht!


Deel van de “Kohlbrugge Collectie”.

Monumentendag Utrecht

Met Kunst & Ambacht zal op Open Monumentendag 12 en 13 september 2015 zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal staan.

Op verzoek van het Utrechts Archief zijn wij op zaterdagmiddag 12 september aanwezig met een kleine demonstratie van de ambachtelijke kant van de boek- en papierrestauratie. Meer informatie volgt.
--------------------------
Februari 2015


Bijenkorf Affiches verpakken

Eind Januari hebben wij voor het Stadsarchief Amsterdam 435 affiches herverpakt in voorbereiding voor digitalisatie. Het was een plezier om met deze affiches te werken en een deel van de geschiedenis van Amsterdam in de vorige eeuw te kunnen zien.

Yukina en Joana aan het werk in het depot van Stadsarchief Amsterdam.Een nieuw project

Begin Februari zijn wij begonnen met een groot project voor eerstelijnsconservering. Het betreft een archief van 19e eeuwse handschriften voor het Cultureel Maçonniek Centrum Prins Frederik in den Haag. Het gaat hier om een Metamorfoze project. Door de verscheidenheid in vorm van dit archief is het een uitdaging om steeds nieuwe oplossing te bedenken. Dit archief van ongeveer 23 meter zal komende maanden door onze handen gaan!

Voorbeld van de diversiteit van het archief.--------------------------
Januari 2015

Project Kapittel Oudmunster voltooid

Het project eerstelijnsconservering van het Archief Kapittel van Oudmunster voor het Utrechts Archief is succesvol afgerond. Het 21 meter lange archief staat al klaar voor digitalisatie! 

Yukina en Maik aan het werk in het atelier van Utrechts Archief. 
--------------------------

November 2014


Op 15 November stonden wij met Kamiya Paper op de boekkunstbeurs in Leiden. Net als op de papiermarkt van de Papier Biënnale was er veel belangstelling voor ons mooie Japans papier.
Japans papier, zowel voor decoratie als voor restauratie is nog altijd bij ons te verkrijgen via kamiyapaper@gmail.nl.  U kunt Kamiya Paper volgen op facebook.Maik bij het Boekkunstbeurs Leiden

Yukina bij het papiermarkt in Rijswijk 

--------------------------
Oktober 2014

In September zijn wij begonnen met het project Eerstelijnsconservering van het archief Kapittel van Oudmunster voor het Utrechts Archief. Het gaat hier om stukken die geblokkeerd zijn vanwege de slechte materiële staat. Door de eerstelijnsconservering is het mogelijk de stukken te digitaliseren waardoor de documenten voor iedereen toegankelijk zullen zijn.

Joana en Maik aan het werk bij de restauratie atelier van het Utrechts Archief.

Veel voorkomende schade is vochtschade, die we stabiliseren met onze remoistenable tissue. We zijn zeer tevreden met het resultaat.

Remoistenable tissue.

Wij werken met veel plezier in het ruime, mooi ingerichte atelier van het Utrechts Archief!--------------------------

September 2014

KAMIYA PAPER

Onder de naam ‘Kamiya Paper’ zijn we begonnen met het importeren van  Japans papier uit provincie Kochi. Yukina Uitenboogaart is daar opgegroeid en heeft veel contacten met verschillende papiermakers. Kamiya Paper begint met het verkopen van papier van Rogier Uitenboogaart, Yukina’s vader. Hij woont sinds 1980 in Japan en sindsdien maakt hij ‘washi’ in de puurste vorm. Hij gebruikt uitsluitend in Japan geteelde kozo, mitsumata en kuwa en gebruik geen chemicaliën. Zijn papier is geschikt voor restauratie, kalligrafie, drukwerk, maar kan ook worden gebruikt voor het interieur.

Wij zijn te vinden op de volgende beurzen:

·       Zondag 14 september, Papiermarkt bij PapierBiënnale, Museum Rijswijk, in de kerk tegenover het museum, 12:30-17:00.
·       15 en 16 november, Boekkunstbeurs Pieterskerk, Leiden. Zaterdag van 10:00-17:00 uur en zondag van 11:00-17:00.

Komt allen kijken!

--------------------------
Juli 2014

Een televisieploeg op bezoek bij DP Conservation

Een televisieploeg uit het Japan is onlangs bij DP Conservation langs geweest. Ze maakten een reisprogramma waarin mensen worden bezocht die vertellen wat zij doen. Het programma was zeer geinteresseerd in hoe Yukina als Japanse een bedrijf gestart is in Nederland. Ze kwamen naar Doorn waar Maik haar atelier heeft en waar DP Conservation ook werkzaamheden verricht. 

Ze vonden het erg interessant te zien in hoe Japans traditioneel papier wordt gebruikt in het restaureren van papier in Nederland.  Het is een leuk item geworden, ook vanwege het feit dat Yukina’s vader (een Nederlander) papiermaker is in Japan. Wie weet gaan ze misschien de volgende keer bij haar vader langs!

Papierrestauratie demonstreren in het atelier van Maik

Yukina en Maik met de twee presentatoren van het programma.--------------------------
Maart 2014


DP Conservation ook inzetbaar bij korte snelle opdrachten

Begin maart hebben wij op het Noord-Hollands Archief een groot aantal prenten en tekeningen ingelijst en verpakt voor een tentoonstelling. Het was prettig om het Noord-Hollands Archief hierbij te ondersteunen!


Joana en Yukina aan het werk in het restauratie-atelier van het Noord-Hollandsarchief  

DP Conservation werkt mee aan restauratie van aquarellen

Voor Atria, Kennisinstituut voor Vrouwengeschiedenis en Emancipatie hebben wij gewerkt aan restauratie en het verpakken van 13 aquarellen. Dit project gebeurde in samenwerking met Floor Meiboom en Thea Voorstman, papierrestauratoren. Dit project is 18 maart succesvol afgerond!


Werkzaamheden aan de aquarellen in het atelier van Floor en Thea.
--------------------------

Februari 2014


Artikel op Metamorfoze website


Naar aanleiding van een grootschalig digitaliseringsproject waar wij aan gewerkt hebben, is er een artikel over onze werkwijze verschenen op de Metamorfoze website.


Lees het artikel hier!

--------------------------

Januari 2014
 
Opdracht Gemeente Archief Zaanstad

Onze offerte voor een opdracht van het Gemeentearchief Zaanstad is in December 2013 gehonoreerd! 
Het betreft een opdracht voor het restaureren van krantenleggers van de “De Zaanlander”, (over de periode 1923-1950) ten behoeve van een digitaliserings project van Bureau Metamorfoze. We starten met de opdracht in januari 2014 en verwachten ons werk af te ronden voor maart.

Maik en Yukina met Geke van de Kamp van het gemeentearchief Zaanstad  (Foto: Wim de Jong)

 Maik aan het werk met de krantenleggers.
--------------------------

December 2013

Bezoek van Yukina aan Japan

In november heeft Yukina een bezoek gebracht aan haar familie in Japan. Haar vader, een Nederlander , is in Japan een bekende papiermaker. ( http://kamikoya-washi.com/)


Rogier Uitenboogaart aan het werkt in zijn atelier 

De familie van Yukina woont in de provincie Kochi, deze provincie is bekend om zijn Washi; Japans papier. Washi wordt onder andere veel gebruikt bij restauratie vanwege zijn kwaliteiten. Traditionele Washi bestaat alleen uit vezels en water en het is Ph neutraal. Het heeft lange vezels waardoor het dun en toch zeer sterk is.


Yukina heeft een kleine fabriek bezocht waar het gelukt is om Washi voor restauratie te maken met een gramsgewicht van 1,6 gram! Ook heeft ze een laboratorium bezocht waar handgeschept traditioneel papier wordt gemaakt voor restauratie dat perfect past bij het oorspronkelijke papier dat gerestaureerd moet worden. De variatie in papier die ze hier  kunnen maken is eindeloos.

Mr.Ebuchi met zijn vezelcollectie in het laboratorium.


Bassin met water en vezels in de fabriek.


--------------------------

November 2013

Opdracht Nationaal Archief voltooid

 
In november is de opdracht digitaliseringsvoorbereiding “Nederlandse Bezittingen op de Kusten van  Guinee” naar volle tevredenheid van het Nationaal Archief voltooid.

 
Het was heel prettig op het Nationaal Archief te werken en onze oud-collega’s weer te zien!


--------------------------
Oktober 2013

 
Opdracht Nationaal Archief

 
Per 9 okt werkt DP Conservation aan de opdracht: Selectie en digitaliseringsvoorbereidende handelingen voor het archief “Nederlandse bezittingen op de kust van Guinea”.

Het werk wordt gedaan in het restauratieatelier van het Nationaal Archief.--------------------------
Augustus 2013


Het artikel ''Wikken en Wegen'' is uit!

 
In Juni 2013 verscheen in het themanummer ''Digitalisering'' van het blad van de Stichting Handboekbinden het artikel ''Wikken en Wegen''. Dit artikel gaat over eerstlijnsconservering van het project Teruggave Archieven Suriname en is mede geschreven door  Maik Gerritsen van DP Conservation.


Nieuwsgierig? Lees het artikel hier.